Tonerek.com - Toner, tintapatron blog

Toner, tintapatron blog

Toner, tintapatron kezelési tippek

2010. július 24. - tonerek

Tippek a tonerkazetta kezeléséhez

A lézernyomtatók tonerkazettái jól felépített, a tintapatronokhoz képest nagy, robosztus darabok. Ennek ellenére van néhány olyan szabály, amit ha nem tart be, akkor a kazettát egy-két mozdulattal használhatatlanná tudja tenni. Nézzük sorra, mik ezek az apró, de fontos szabályok?
 
Ne tárolja élére állítva!
A kazettákat lehetőleg „laposan” tárolja, ne állítsa élére. Élére állítva a por formájú festék mind egy oldalra tömörül és ha sokáig áll így, akár be is tömörödhet. A gépbe helyezés után az egy oldalra begyűlt festékport az adagoló szerkezet nem tudja megfelelően kezelni és megszorulhat a kazetta.
 
A nyomtatóba helyezés előtt mozgassa meg!
A nyomtatóba helyezés előtt célszerű a tonerkazettát kissé megrázni. A helyes mozdulat: a kazettát kézbe fogja, ahogyan a nyomtatóba behelyezné. Ebben az állásában a kazettát kétszer-háromszor oldalra oda-vissza megmozgatja. Ez a rázás semmiképpen ne legyen erőteljes mozdulat, csupán akkora, hogy a benne lévő finom por egyenletesen el tudjon benne oszlani. Semmiképpen ne forgassa, ne állítsa fejre!  Ha megforgatja, a benne lévő por kiszóródhat!
 
Ne érintse meg a szelénhengert!
A tonerkazetták nagy része tartalmazza a fényhengert, ami a kazetta hosszában végigfutó fényes felületű henger. A legtöbb kazettában egy műanyag lap védi, de több típusnál, mint például a Samsung típusok nagy részénél szabadon van. A hengeren lévő minden sérülés, szennyeződés nyoma a kazetta teljes további életében látszani fog a nyomatokon. Tehát ezt a hengert kézzel, éles, hegyes, sérülést okozó tárggyal megérinteni nem szabad. A tonerkazetták egy részében ilyen henger nincs. Ezekben többnyire egy fekete felületű adagoló henger látható. Erre ugyanaz vonatkozik mint a fényhengerre.
 
Vigyázzon, hogy a szelénhenger ne sérüljön meg!
A nyomtatás során ne nyomtasson olyan papírra, amelyben tűzőgép kapocs, gem kapocs található. A fém tárgy a fényhengert végigkarcolja és a karcolás nyoma minden további nyomaton egy csík formájában látható lesz majd. Ez gyakorlatilag a kazetta kidobását is jelentheti. Amelyik nyomtatóban külön dobegység található, ott mindez a dobegységre vonatkozik.
 
Ne tárolja a még használható kazettát napfényen!
A fényhenger felülete a sok fény hatására „elfárad”, használhatatlanná válik . A vele készült minden további nyomat erőtlen, szürke lesz.
 
A beragadt papírt ne piszkálja éles, hegyes tárggyal!
Ha a nyomtatóba bármi okból beakad a papír, vigyázzon az eltávolításával. Bármilyen karcolás, sérülés a nyomtató drága és fontos alkatrészeit teheti tönkre.
 
Ne forgassa kézzel a kazetta fogaskerekét!
A festékkazetta kézbe vételekor a szélén többnyire látható a meghajtására szolgáló fogaskerék. Ezt a kereket ne forgassa kézzel! Ha esetleg visszafelé forgatja, azzal a kazettát olyan mértékben koszolhatja el, hogy az csak szétszedéssel és tisztítással használható tovább.
 
Ne nyúljon a kazetta belsejébe éles vagy kemény tárggyal!
Bármilyen éles, hegyes tárgy sérülést okozhat az érzékeny felületű alkatrészekben és a kazettát tönkreteheti.
 
Ha kazetta hibát észlel, a hibás kazettát minél hamarabb vegye ki a gépből!
A szabály ugyanaz, mit az minden más hibás alkatrésznél: ha valami nyikorog, vagy más rendellenességet mutat, (koszol, csíkoz )akkor a festékkazettát vegye ki a gépből. Minél tovább használja a rossz kazettát, annál nagyobb kárt okozhat a többi alkatrészben.
Ilyen jelenség gyári vagy jó minőségű nem gyári tonernél nagyon ritkán fordulhat elő, de helytelen kezelésük ezekben a ritka esetekben többlet költséget okozhat.
 
 
Tippek a tintapatronok kezeléséhez
A tintapatronok ránézésre egyszerű kis műanyag tartályok. Valójában a tudomány egyik csodáját tartjuk a kezünkben. Ha lenne módja mikroszkóp alatt megcsodálni egy ilyen patron fúvóka rendszerét, egészen másként tekintene ezekre a miniatűr műremekekre. Kicsiségük sérülékennyé is teszi ezeket a kis szerkezeteket, néhány dologra érdemes odafigyelni a kezelésük során, nehogy tönkretegyük az értékes patronunkat.
 
Mire ügyeljen a patronok behelyezésekor?
Ne érintse meg kézzel a réz érintkezőket A patronok egy részén réz érintkezők találhatóak. Ezek felelősek az elektronikus vezérlésért és ezek között lehetnek a piciny fúvókák is. Ne érintse meg kézzel ezeket e részeket! A kéz zsírtartalma leszigetelheti az érintkezőket és lehet, hogy a nyomtató nem ismeri fel vagy nem tudja használni a patront.
 
Ne áramtalanítsa a nyomtatót működés közben.
Mit jelent ez? Ha a nyomtatást befejezte, a legtöbb nyomtatón talál egy kikapcsoló gombot. Ha ezt megnyomja, a gép némi zörgés után elcsendesedik, leáll. Ez a „zörgés” a patronok biztonságos, szinte légmentes lezárását jelenti, amit a gép automatikusan elvégez kikapcsoláskor. A nyomtatót csak akkor áramtalanítsa, ha a gép az ellenőrzéssel, a patronok biztonságos lezárásával már végzett, tehát hangot nem ad ki és a lámpái sem világítanak.
 
Mire ügyeljen a patronok tárolásakor?
Ne tegye ki tűző napsütés hatásának. A folyékony tinta a zárt dobozban nagyon felmelegszik és károsodhat, tönkremehet. Főként nyáron ablak alatt akár hetven- nyolcvan fokosra is felmelegedhet a patron. A benne lévő tinta gyakorlatilag megfő, a patron tönkremegy.
 
Ne tárolja úgy, hogy a fúvókák szabad levegővel érintkeznek.
A fúvókák mikroszkopikus méretű csövecskék. Bennük gyorsan száradó folyékony tinta van, ami a levegőn hamar megszilárdul, megszárad és eltömi a fúvókát. Ezt hívjuk beszáradásnak. Ha ez megtörténik, az esetek többségében ez a patron kidobásával jár. 
 
Gyakori hiba, hogy a patron csere alatt valami fontos dolog miatt a munkát meg kell szakítani és a patron az asztalon marad. A kicsomagolt patront ne hagyja szabad levegőn! A patronban lévő tinta beleszáradhat a fúvókába és a patron a legtöbbször menthetetlen.
 
Ne tegye folyadékba a patront
Ha a patron beszárad, nem nyomtat, ne tegye vízbe a patront. A kioldódó festéket nagyon nehezen tudja majd eltávolítani a vizes edényről és az érintkezők nedvesedése miatt szinte teljesen biztos, hogy a patron nem fog többé működni.
 
Vigyázzon a ruhájára!
A nyomatófestékek szinte minden fajtája a ruhán maradandó foltot okoz, szinte biztos, hogy egy ilyen foltot nem tud kitisztítani!
 
Ne próbálja a patront tisztítószerrel tisztítani
Ha néhány fúvóka beszárad, ne próbálja tisztítószerrel megtisztítani. Bármilyen kímélő szer is tönkreteszi a parányi fúvókákat és ezzel a patront. Szennyeződés esetén vizes papírzsebkendővel óvatosan megtisztíthatja a piszkos részeket.
 
Végül egy hasznos tanács:
Használja gépét rendszeresen!
Télen havonta, nyáron két-három hetente járassa meg a nyomtatót. Nyomtasson vele néhány sor szöveget és egy akár egy centiméteresre összenyomott színes képet. Ezzel minden tinta a patron fúvókáiból kiürül és a helyére friss kerül.
 
süti beállítások módosítása